Fra slitt platting til sommerperle: Lot naturen få fritt spillerom

Da hyttas uteareal skulle få seg et løft var det naturen som satt rammene for planleggingen.

juni 2016
Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3

Hytta fra 50-tallet hadde vært familien Aas sitt sommerparadis i alle år, men både hytte og uteareal var moden for fornying. For å utnytte tomtens virkelige potensial fikk de hjelp av TV-teamet bak «Eventyrlig oppussing».

Terrassebordene som ble brukt:

Terrassebord: UNO med riller
Farge: MøreRoyal® Grå (RG25)

Terrassebordene er ferdig innfarget i en transparent gråfarge, og er behandlet med impregnering og olje for å sikre et robust resultat med minimalt av flis og sprekker. Også kalt «Fit for feet».

MøreRoyal® Grå leveres også som kledning og øvrig trelast.

SE VÅRT UTVALG AV TERRASSEBORD HER

 

Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

På lag med naturen

Hytta til familien Aas ligger fritt til på en høyde på øya, omringet av flott natur og med en storslagen utsikt over skjærgården. Å bygge en uteplass som spilte på de naturlige elementene i området ble derfor viktig for interiørarkitekt Halvor Bakke. Uteplassen skulle være en naturlig forlengelse av hytta og naturen rundt, og ved å utnytte topografien på stedet skulle eiendommen få et etterlengtet løft.

Tre elementer var viktig å få på plass for å lage den optimale uteplassen rundt hytta: Et uterom med overbygg – perfekt til norske sommerkvelder –, et utekjøkken som kunne brukes hele sesongen, og en spiseplass med sentral plassering i de vakre omgivelsene.

VELG RIKTIGE SKRUER TIL TERRASSEN - SE VÅR SKRUEGUIDE HER

 

Utradisjonell løsning. Med en utsikt som dette er det fullt mulig å ta utradisjonelle valg. Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

Maksimal utnyttelse av tomten

Den eksisterende terrassen var blitt bygd i rykk og napp, og utnyttet utearealet og den fine utsikten dårlig. En ny og større platting ble derfor lagt over eksisterende terrasse enkelte steder og felt inn i fjellet andre steder. Dermed har plattingen nå flere nivåer, samtidig som den bukter seg etter de naturlige linjene i naturen. Terrassebord fra MøreRoyal® ble et gjennomgående valg for hele uteplassen, og ble lagt med den rillede siden opp på plattingen for å skape et stramt og moderne uttrykk.

For å forsterke de naturlige elementene i området, fikk to gamle furutrær bli stående – midt i plattingen. Rundt trærne ble det beregnet et lite mellomrom mellom stamme og plank, slik at trærne kunne fortsette å vokse uforstyrret.

 

Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

Uterom for de sene sommerkveldene

Med plattingen unnagjort sto de ulike elementene i uterommet for tur. For å utnytte arealet til det fulle, ble uteplassen delt opp i ulike soner som var tilpasset familiens foretrukne uteaktiviteter.

En lun sitteplass med pergola og levegg skulle utvide utesesongen på begge sider av sommeren, og gi familien et hyggelig oppholdssted rett utenfor hytta. For et helhetlig uttrykk og en naturlig overgang fra plattingen, ble veggene på pergolaen bygd med de samme terrassebordene fra MøreRoyal®. En lys og lun atmosfære ble gjort mulig med tak av kløvet bambus. Takket være drivhusplater, pil-matter og silikon er taket vanntett, så familien Aas slipper å trekke inn i hytta dersom det skulle komme en regnskur.

LES OGSÅ: FÅ MER PLASS OG MER HYGGE I HAGEN

 

Matopplevelse i det fri 

Planlagt i den samme, stramme stilen som resten av uteplassen, ble utekjøkken og spiseplass satt opp i likt materiale som platting og uterom. Den storslåtte utsikten ble ramme for denne delen av uteplassen, og utekjøkkenet ble satt opp i enden av terrassen med steinknauser som bakteppe. Kjøkkenet ble utstyrt med god benkeplass for tilberedning av mat, og delvis åpne hylleløsninger gjorde kjøkkenet luftig og innbydende. En enkel servant med vann fra hageslangen, samt et gassbluss som kan flyttes inn i vintersesongen, gjør i tillegg kjøkkenet anvendelig og praktisk for kokkelering utendørs.

Teamet bak «Eventyrlig oppussing» valgte å tenke utradisjonelt når de skulle sette opp eiendommens spiseplass, og lot omgivelsene diktere oppbyggingen. Løsningen ble et seks meter langt spisebord vendt mot sjøutsikten, med seks spisestoler side om side. Bordet er plassert på enden av plattingen og gir plassen en luftig og unik følelse. I tillegg til å være spisebord fungerer det også som et rekkverk mot den bratte skråningen nedenfor. Terrassebordene som på plattingen ble lagt med den rillede siden opp, ble på spisebordet lagt med den høvlede siden opp. Dermed blir det lettere å holde rent, samtidig som det skaper et fint spill i uterommet.

LES OGSÅ: BYGG EN UNIK URTEKASSE PÅ 1-2-3

 

Kjekk oppbevaring. Her har man plass til både kjøkkenutstyr og ved, eller kull til grillen. Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3

 

Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

 

Prikken over i-en

For å gå bedre overens med den omkringliggende naturen, ble hytta malt i en mørk brun farge. Når det var gjort, gjensto siste hånd på verket: Innredning av den nye plassen.

Uterommet med pergola ble innredet med en lang benk malt i hvitt, lekre småbord, myke puter og planter. Kjøkkenet ble komplementert med en stilren og effektiv pizzaovn, mens sakkosekker som tåler å stå ute ga tomten et lekent og ungdommelig preg.

Den nye uteplassen gir familien muligheten til å tilbringe hele sommeren under åpen himmel. Med en lekker spiseplass og utekjøkken kan de samle familie og venner til hyggelige kvelder, og trekke inn under pergolaen når det blir for kaldt å sitte uten lé.

 

Lun stue. En pergola med flott innredning er perfekt for de sene sommerkveldene med venner og familie på besøk. Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3

 

Naturlige innslag. La naturen diktere planleggingen av uteområdet. Disse gamle furutrærne er et fint innslag på uteplassen samtidig som de gjør plassen lunere. Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3

 

TIPS FRA BYGGMAKKER:

  • Ta hensyn til naturen når du skal bygge uteplass, og la den diktere hvordan plassen skal bygges opp. Da får du et naturlig og innbydende resultat.

  • Når du bygger terrasse over eksisterende platting er det viktig å sørge for god nok lufting mellom de ulike elementene. Da vil løsningen holde seg i flere tiår fremover.

  • Pergolaer kan være spesielt utsatt for kastevinder i værbitte områder. Derfor er det viktig å ikke lukke uterommet helt igjen, men la det stå igjen en glippe på ca. ti cm mellom tak og vegg.

 

SE VÅRT UTVALG AV BODER, HAGESTUER OG PERGOLA

 


«Eventyrlig oppussing» på TV3:

I TV-serien «Eventyrlig oppussing» tar interiørekspert Halvor Bakke og hans snekker-team deg med til fjells, sjøs eller skogs hvor de forvandler middelmådige feriesteder til perler midt i vill og vakker natur. Et oppussingsprogram som inspirerer, motiverer og underholder.

 

 

Fem kjappe fra Halvor Bakke

Foto: Talgø MøreRoyal®/ TMM Produksjon/TV3.

Hvordan planla dere utbyggingen av terrassen?
Jeg ønsket å bruke naturen rundt, og foretrekker å dele opp terrassen i flere soner. Da oppdager man noe nytt når man går fra en del av terrassen til en annen. Det er tross alt ikke om å gjøre å lage verdens største terrasse.

Hva var viktigst å få på plass?
Det viktigste er å få på plass noe med tak. Den kanskje største feilen man gjør i Norge, er å lage uteområdet uten tak. Været vi har i Norge er ingen hemmelighet, men mange innser ikke før det er for sent at de burde lagt deler av plassen under tak. I tillegg er det ofte dyrt og lite pent å fikse på i etterkant.

Hvorfor valgte dere materialer fra MøreRoyal®?
Hovedgrunnen var at terrassebordene er miljøvennlig impregnert. I tillegg er de vedlikeholdsfrie og tåler mye. Bonusen er at de har en farge som glir fint inn i naturen. Vi er kjempefornøyde med resultatet vi har fått ved å bruke materialer fra MøreRoyal®.

Hvorfor valgte dere å bruke de samme terrassebordene på både platting og møbler?
For å gi en helhet. Vi ønsket ikke at noe skulle skille seg ut, men gli i ett med naturen og skape ro og harmoni. Ved å bruke den rillede siden av terrassebordene fikk også hele uteplassen et stramt og moderne uttrykk.

Hvordan var reaksjonen til familien – var det noe de likte spesielt godt?
Familien var overbegeistret over resultatet! Spesielt glade var de for plassen under tak, siden hytta ligger på en topp hvor det fort kan blåse mye. Spiseplassen, hvor alle kan sitte sammen og nyte utsikten, ble også veldig godt mottatt. //

 

Pergola for sene sommerkvelder

En pergola passer like godt inn på hytta som hjemme, og like godt i hagen som på terrassen. Og den trenger ikke være vanskelig å sette opp.

En pergola lar deg nyte utesesongen enda lenger, og det finnes utallige måter å bygge den på. Lag en variant som Halvor Bakke med tette vegger og luftig tak av kløvet bambus; bygg inn vinduer på veggene eller sett inn ruter i taket.

Om du derimot ikke ønsker å bruke mye tid på å tegne og bygge din egen pergola, kan MøreRoyals modulbaserte pergola være noe for deg.

LES MER OM PERGOLA, HAGESTUER OG BODER

 

 

Pergola på 1-2-3

Pergolaen fra MøreRoyal® er utviklet av arkitekter og bygget i ferdigbehandlede og vedlikeholdsvennlige materialer. Dermed slipper du å beise eller male den etter at den er satt opp. Noe du for så vidt kun trenger én dag på å gjøre! Systemet er basert på ferdigbygde elementer som er konstruert for enkel montering. Med hjelp fra en håndlanger er pergolaen klar til bruk på null komma niks.

Med sitt luftige design glir pergolaen fint inn i omgivelsene. Skulle du ønske å gjøre taket helt tett, kan du kjøpe med et gjennomsiktig taksystem som lar deg sitte ute selv når regnbygene kommer snikende. Pergolaen kan plasseres på hvilket som helst underlag, og den tåler alt av vær og vind som det nordiske klimaet har å by på. Ønsker du gulv i samme farge og materiale som resten, er dette også et tilvalg du kan gjøre om du for eksempel planlegger å plassere pergolaen i hagen eller et annet sted uten passende underlag.

Da gjenstår det bare ett valg før du kan nyte de lange, lyse sommerkveldene: Vil du ha pergolaen i brun eller grå?

Farger:
MøreRoyal® RB 10 brun eller MøreRoyal® RG 25 Grå.