Robotgressklippere: Du trenger ikke klippe gressplenen din selv

Å klippe plenen er ikke den mest givende formen for hagearbeid, så hvorfor ikke bruke tiden til noe morsommere?

april 2017

 

Hvis du nølte med å skaffe deg en robotgressklipper i fjor, er det på tide å gjøre en ny vurdering i år. Disse selvgående, automatiske gressklipperne har nemlig blitt så avanserte og grundige at de som regel klipper plenen minst like godt som du klarer selv med en vanlig gressklipper.

Forskjellen er at du knapt behøver å løfte en finger for å få en slående vakker plen. Dessuten er robotgressklipperne stillegående å regne i forhold til bensindrevne gressklippere, med et normalt støynivå på kun 56-60 dB.

Gardena har et rikt utvalg av avanserte robotgressklippere som passer til store og små hager. Alt du egentlig trenger å gjøre er å velge en modell som er stor og kraftig nok til å takle størrelsen og hellingsgraden på gressplenen din.

Roboten gjør en bedre jobb

Robotgressklipperne til Gardena er selvgående og stillegående, de tåler vann og de lader seg automatisk. Viktigst av alt klipper de jevnt og pent innenfor nøyaktig de områdene du har bestemt på forhånd. Du kan også bruke en robotgressklipper selv om hagen din har adskilte områder, men da må du belage deg på å løfte den mellom hageflekkene.

Akkurat som med nyere biogressklippere, slipper du å tenke på avklipt gress. Robotgressklippere klipper nemlig kun tuppen av gresstrået og fordeler avfallet utover, slik at det gir næring til plenen. Dette gjør at du på kort tid får en tett og flott gressplen. Og du slipper altså å tømme oppsamlingsbegre med klebrige gresstrå hele tiden, slik du må med en vanlig gressklipper. En annen fordel med å la roboten gjøre jobben er at kort og jevnlig klipping bidrar til mindre mosedannelse i plenen, samt at de plagsomme brunsneglene mistrives i kortklipt gress.

Mindre mosedannelse: Robotklipper Gardena R50Li

Enkel å installere

Installasjonen av robotgressklipperen kan du gjøre enkelt på egenhånd. Først og fremst må du legge ut begrensningskabler, enten over eller under bakken, for å verne om blant annet blomsterbed, urtehage og hekker. Takket være sensorteknologien i robotgressklipperen, vet den at den ikke skal klippe på den andre siden av kabelen du har lagt ut. I tillegg må du legge ut en såkalt guidekabel som sørger for at robotgressklipperen finner veien til fjerntliggende områder – og tilbake til ladestasjonen.

Selve ladestasjonen fungerer også som en garasje for robotgressklipperen. Så lenge stasjonen er koblet til en stikkontakt, vil roboten lade seg opp- og klippe plenen automatisk ved behov. Ladetiden er på 50-60 minutter, og en fulladet robotgressklipper kan jobbe i rundt 60-70 minutter før den kjører tilbake til stasjonen og lader seg opp igjen.

Enkel å innstallere: Robotklipper Gardena R80Li

Tåler vann: Robotklipper Gardena R80Li


Velg riktig robotmodell for din hage

Det er i hovedsak tre ting som skiller de ulike robotgressklippermodellene fra hverandre, og det er hvor stort areal den dekker, hvor stor helling den takler og hvilke ekstrafunksjoner den har:

 1. Plenareal. Det er en forskjell på hvor stort plenareal hver robotgressklipper kan takle. De rimeligste modellene er godt egnet for gressplener på opptil 400 m2 , mens årets toppmodell fra Gardena – SILENO+ R160Li – takler plener på opptil 1600 m2. Logisk nok er de kraftigste modellene også litt tyngre, og har i tillegg et litt høyere energiforbruk enn mindre robotgressklippere. Klippehøyden kan justeres til seks- i stedet for fem centimeter på toppmodellene.

 2. Helling. En annen forskjell er hvor stor maksimal helling en robotgressklipper takler. Vanligvis er det enten opptil 25 eller 35 prosent helling. Hvis hagen din er kupert, bør du vurdere en modell med en høyere hellingsgrad.

 3. Ekstrafunksjoner. Det tredje som skiller robotgressklipperne fra hverandre er hvilke unike ekstrafunksjoner de har. For eksempel har Gardenas SILENO-modeller en funksjon som sørger for at robotgressklipperen ikke etterlater seg striper i plenen. De to SILENO+-modellene har i tillegg noe som kalles «SensorControl», en funksjon som registrerer hvor mye plenen vokser og automatisk tilpasser klippingen etter behov ved hjelp av smarte sensorer.

Næring til plenen: Robotklipper Gardena R100Li

 

Stillegående: Robotklipper Gardena R130Li

 

Brunsneglene mistrives i kortklipt gress: Robotklipper Gardena R160Li

 

Toppmodellene til Gardena:


Alle robotgressklipperne Gardena er utstyrt med PIN-kode og alarm som forhindrer tyveri. Støynivået for robotgressklippere er normalt på opptil 60 dB – tilsvarende lydnivået på en samtale mellom to mennesker.

SE VÅRT STORE UTVALG AV GRESSKLIPPERE HER

 

 

 

Se ett utvalg av robotgressklippere her

 

 

 

 • Erik Severinsen

  Max helling 35%

 • Stein Arve Holmvik

  Stein Arve Holmvik...
  Max helling 35%

 • Stein Arve Holmvik

  Stein Arve Holmvik...
  Max helling 35%

 • Bente Ringseth Sørhøy

  Sileno R100Li maks 35% helling

 • Bente Ringseth Sørhøy

  Siken0 R100Li maks 35% helling

 • Bente Ringseth Sørhøy

  Siken0 R100Li maks 35% helling

 • Bente Ringseth Sørhøy

  35 %