Sparte både penger og miljøet ved å legge naturlig isolasjon på sitt gamle loft

– Vi hadde aldri hørt om trefiber som et alternativ til «vanlig» isolasjon, sier familien fra Asker. Da Ole Andreas Myhre Olsen og Olga Ødegård kjøpte et mer enn 50 år gammelt hus i Asker, lå det i planene at de skulle renovere og pusse opp.

april - 2017

Før familien satte i gang med husprosjektet, fikk de besøk av en energirådgiver fra kommunen som kunne gjøre en vurdering av energiforbruket i huset. En slik vurdering ville avsløre hvilke deler av huset som var viktigst å utbedre med tanke på energiforbruk – særlig til oppvarming av boligen. Med unntak av et par vinduer som måtte byttes, viste det seg at de gamle huset var i relativt god stand.

Energirådgiveren anbefalte imidlertid at de burde etterisolere loftet. Dette loftet bestod av 5–10 cm. gammelt, nedsunket mineralull. Etterisolering av loft er derimot et tiltak som både er rimelig og enkelt å utføre, og som ikke minst kan bidra til å senke husets totale energiforbruk betraktelig.

Olga og Ole Andreas forteller at de i dette tilfellet kunne redusere oppvarmingsbehovet med ca. 39 kWh/m2 bare ved å etterisolere loftet, ifølge energirådgiverens beregninger. Dermed ville de i så fall kunne frigi like mye energi som det en el-bil bruker i løpet av et helt år.

SE VÅRT UTVALG AV ISOLASJONS-PRODUKTER HER

 


Valgte miljøvennlig isolasjon

Asker-familien bestemte seg for å følge rådet fra energirådgiveren, men var samtidig litt usikre på hva slags isolering som ville egne seg best. På en boligmesse besøkte de standen til Hunton Fiber, som er Norges ledende produsent av trefiberisolasjon.

Trefiber er et naturlig produkt – i motsetning til mineralull, cellegummi, asbest og isopor – men det har fortsatt enestående isolasjonsegenskaper. Materialet transporterer fukt ut av konstruksjonen effektivt, har evnen til å magasinere varme, og er i tillegg lyddempende. Til sammen bidrar dette til å skape et et godt inneklima. Huntons trefiberisolasjon er i tillegg produsert av bærekraftig skogbruk, og er hundre prosent gjenvinnbart.

– Vi hadde aldri hørt om trefiber som et alternativ til «vanlig» isolasjon, og falt for de miljøvennlige egenskapene. Jeg er selv oppvokst i en familie med skogbrukere, så jeg synes at det å gjenbruke trefiber er en veldig god tanke. Og selv om vi ikke er spesielt miljøbevisste, synes jeg at alt som kan hjelpe oss i den retningen er fint, sier Olga.

I huset deres ble trefiberisolasjonen blåst utover til det hadde en tykkelse på 30–35 cm. Et større og solid loftsgulv ble deretter bygget oppå. Jobben tok i underkant av én uke.

Kuttet strømregningen 

Etter at loftet var ferdig isolert, hadde ikke Asker-familien lenger et behov for å beholde den gamle oljefyrereren eller radiatorovnene i huset. Derfor erstattet alle tidligere oppvarmingskilder med en ny varmepumpe i stedet.

– Etterisoleringen har gitt et betydelig lavere oppvarmingsbehov, og vi ser at strømregningene er kraftig redusert. I tillegg oppleves huset som lunere og inneklimaet er bedre, sier Ole Andreas, som samtidig råder andre til å vurdere Hunton trefiberisolasjon til lignende jobber.

Hunton trefiberisolasjon leveres både som plater og innblåst isolasjon. Besøk din næmeste Byggmakker for mer informasjon om isolering.

 

 

Trefiberisolasjon:

  • Miljøvennlig isolasjon som er 100% fornybar

  • Svært gode fukttransporterende egenskaper

  • Unik evne til å magasinere varmen, noe som gir en stabil innetemperatur

  • Brannhemmende

  • Svært god lyddemping

  • Gir ikke kløe, utslett eller ubehag i luftveiene ved montering


Fiks Ferdig er en tjeneste for alle dere som ikke har tid, kunnskap eller ork til å gjøre oppussingen selv. La heller Byggmakker hjelpe deg med å få jobben gjort! Fortell oss hva du trenger hjelp til, så ordner vi dyktige håndverkere, materiell og transport. Innen utvalgte kategorier kan du starte prosessen her, ved å blant annet bestille en befaring. 

LES MER OM VÅRE FIKS FERDIG KONSEPTER HER