Kreative og nyttige vedtips

Nå er vinterkulda her og alle med peis og ovn kan kose seg med deilig varmende peisfyring. Men skal du slippe å fly inn og ut etter ved, kan det være lurt med et større vedreservoar i nærheten. Det kan du enkelt lage selv!


Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan oppbevare ved inne i nærheten av ildstedet ditt. Du kan for eksempel lage en benk og fylle den med dekorativ ved under setene. Eller enda enklere; snu en IKEA-krakk på hodet og bruk den som vedstativ! En kasse eller hylle med hjul kan være praktisk for vedoppbevaring. Du kan også bruke vanlige bokhyller til vedoppbevaring, men husk at materialet bør tåle røff behandling. Finér vil fort kunne bli stygt, mens metall eller heltre er en mer varig løsning.

 

SE VÅRT UTVALG AV VEDKJELER/-KURVER HER

 

Ønsker du ikke å lage noe selv, kan du selvfølgelig kjøpe deg en stilig vedkurv hos din nærmeste Byggmakkerforhandler.

 

DIY.Pinterest finner du inspirasjon og mange gode ideer for vedoppbevaring.

 

Enda enklere. Snu en krakk på hodet og fyll den med dekorativ ved.

 

Lagring av ved ute

Veden kan fint oppbevares ute hele året. Ved utendørs oppbevaring elimineres risikoen for innvendige råte- og insektskader som kan være en risiko ved innendørs vedoppbevaring.

For å bevare vedens kvalitet bør man forhindre tilgang på fukt ved å unngå å stable veden direkte på bakken, samt dekke til veden slik at den ikke utsettes for regn og snø.

 

Lagring av ved inne – i kjeller, garasje loft eller vedbod

Det helt ideelle for å bevare vedens kvalitet, er å lagre veden innendørs. Da er man helt sikker på at den holder seg tørr hele vinteren gjennom. Men det byr også på noen utfordringer med tanke på faren for angrep av råte og insekter.


Her er våre tre viktigste lagringstips:

  1. Veden må lagres opp fra gulv og ut fra vegg, og ikke så høyt at den berører taket. Luften skal sirkulere slik at det blir god luftutskifting.

  2. For å sikre tilstrekkelig ventilering er det viktig at ventilåpninger i dører og vegger ikke tildekkes. Eventuelle luftevinduer bør stå åpne i sommerhalvåret. Husk musesperre.

  3. Ved avsluttet fyringssesong bør kjellergulvet rengjøres for flis og avfall, og restved bør stables om.

 

Tørr ved brenner smartest

Det er flere gode grunner for å legge tørr ved på peisen:

  • Det er lettere å tenne opp

  • Du får mer varme av det

  • Du reduserer sot i pipa og risikoen for løpesot og pipebrann

  • Det blir mindre aske å rydde opp

  • Du unngår å forurense atmosfæren med partikler som ikke er brent opp

 

Brenn smart. Tørr ved brenner med lysegule og hvite flammer, og avgir mer varme.

 

LES OGSÅ: SLIK FYRER DU I OVNEN